.jpg)
جرمگیری دندان (Dental scaling) چیست؟

پلاک های دندانی چیست؟
- پلاک های دندانی چه گونه ایجاد میشوند؟

اگر دندان را جرم گیری نکنیم چه میشود؟
یکی از مهم ترین موارد مطرح شده هنگام مراجعه به کلینیک دندان پزشکی این است که “چرا جرم گیری دندان ضروری است؟” در پاسخ به این سوال بهتر است ابتدا عوارض جرم گیری نکردن دندان را مطرح کنیم؛ عوارض جانبی پلاک های دندانی و عدم جرم گیری دندان می تواند شامل موارد زیر باشد:
اسیدهای تولید شده توسط باکتری ها و پلاک های دندانی می توانند، موجب فرسایش مینای دندان و پوسیدگی دندان شوند، و در صورت عدم کنترل و درمان جرمگیری دندان، ممکن است به اقدامات دندانپزشکی گسترده تری مانند پرکردن یا حتی درمان ریشه نیاز باشد. علاوه بر این تجمع پلاک ها می تواند لثه ها را تحریک و ملتهب کند و منجر به التهاب لثه و عفونت، تورم و قرمزی لثه شوند که مرحله اولیه بیماری لثه “ژنژیویت” میباشد. در صورت عدم درمان و جرمگیری دندان و جرمگیری لثه، ژنژیویت میتواند گسترش یافته و به “پریودنتیت” تبدیل شود، که شکل شدیدتری از بیماری لثه است که میتواند باعث تحلیل لثه، تحلیل استخوان فک و در نهایت از دست دادن دندان شود. در این صورت نیاز به متخصص لثه ( پریودنتست) و جرم گیری لثه میباشد.
پلاکها و باکتریهای سطح دندان و لثه آن میتوانند گازهای بدبو ترشح کنند و منجر به بوی بد دهان شوند. از سوی دیگر پلاک ها می توانند باعث ایجاد لکه های سطحی به رنگ زرد یا خاکستری روی دندان ها شود و باعث زرد به نظر رسیدن دندان ها و یا تغییر رنگ آنها میباشد. در درمان جرم گیری لکههای قهوهای یا زرد رنگی را که روی دندان شما ایجاد شده است یا حتی برخی از مواد چسبناک سفید را از بین میبرد. برخی از لکه های دندانی و جرم های ایجاد شده در بالای لثه و سطح دندان ها معمولا سفید مایل به کرم تا زرد رنگ و گاهی هم خاکستری است که باعث تجمع پلاک باکتریال می شود. در درمان جرم گیری گاها لکه های سیاه رنگ ایجاد شده که ناشی از عفونت دندان نباشد نیز بر طرف میگردد.
در موارد پیشرفته بیماری لثه، جایی که پلاک و تارتار آسیب قابل توجهی به ساختارهای نگهدارنده دندان وارد کرده است، ممکن است از دست دادن دندان رخ دهد. علاوه براین شواهد فزاینده ای مبنی بر ارتباط بین سلامت دهان و دندان و سلامت سیستمیک وجود دارد. بیماری لثه درمان نشده، به ویژه، با افزایش خطر برخی بیماری های سیستمیک، از جمله بیماری قلبی، دیابت، و پیامدهای نامطلوب بارداری مرتبط است.
عکس قبل و بعد جرم گیری دندان در کلینیک دندانپزشکی دریای نور
نحوه جرم گیری دندان در دندانپزشکی:
- جرم گیری و بروساژ دندان با ابزارهای دستی:

- جرم گیری با ابزار اولتراسونیک:
طبق یک مقاله علمی در حوزه دندانپزشکی مدرن عنوان “اثربخشی ابزار آلتراسونیک در مقابل ابزارهای دستی” ابزار نوین دندانپزشکی در جرمگیری دندان یا به عبارتی جرمگیری به روش جدید کارایی و تاثیری بیشتری خواهد داشت؛ این مقاله در یک مرور سیستماتیک بر جرم گیری دندان عنوان میکند، ابزارهای جرم گیری اولتراسونیک را در مقایسه با ابزارهای سنتی دستی در روش های نوین جرم گیری دندان کارایی و اثر بخشی بیشتری داشته و عواملی مانند نتایج بالینی، راحتی بیمار و زمان کوتاه تر درمان، و نظر متخصصان دندانپزشکی مهر تائیدی بر ارزشمندی و کارایی مثبت این ابزار نوین جرمگیری دندان است.
Ultrasonic vs. Hand Instruments in Scaling and Root Planing
Journal of the American Dental Association |Year: 2010
با توجه به جدید بودن این ابزار نظیر جرم گیری airflow و جرم گیری با فشار آب این ابهام ایجاد میشود که پایه و اساس این روش چیست؟ وجرم گیری دندان با دستگاه اولتراسونیک چگونه است؟ در یک پاسخ مختصر باید گفت؛ جرمگیرهای اولتراسونیک از ارتعاشات با فرکانس بالا برای شکستن و حذف پلاک و جرمهای دندان استفاده می کنند. این دستگاه ها همچنین یک غبار خنک کننده از آب تولید می کنند تا باکتریها را بشویید. امروزه جرم گیری با لیزر نیز در فرایند جرم گیری دندان محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. لیزرها می توانند پلاک و تارتار را با دقت هدف قرار داده و از بین ببرند و در عین حال این ناحیه را نیز استریل کنند و خطر عفونت را کاهش دهند. علاوه بر این استفاده از لیزر دندانپزشکی در کاهش حساسیت دندان بعد از جرمگیری نیز بسیار سودمند و کمک کننده است.
جرم گیری دندان با ایرفلو (airflow):
در جرم گیری دندان با ایرفلو ارتعاشات ایجاد شده جهت پاکسازی دندان ها به شیوهی نوین صورت میگیرد؛ نوک دستگاه ایرفلو به اندازهای کوچک هست که در شکافهایی که دسترسی به آنها سخت است، نفوذ کرده و از اسپری کردن آب و فشار هوا برای پاکسازی دندان ها استفاده میشود. ایرفلو دستگاهیست که با ساختار متفاوتی که دارد بر خلاف دستگاه های سنتی و رایج بدون امواج التراسونیک و با کمک هوای فشرده شده، کریستال های بی کربنات سدیم، و جریان جت با فشار آب ملایم و پاشش کریستال های نمک لکه برداری را انجام می دهند و پلاک های ایجاد شده را از بین میبرد. از این رو به این شیوه جرم گیری با هوا نیز کفته میشود که مزایای بسیاری دارد.
مزایای استفاده از ایرفلو چیست؟
دستگاه ایرفلو با توجه به اینکه شیوهای نوین در دندان پزشکی است، همواره با ابهامات و تردید های زیادی همراه است که آیا جرم گیری با ایرفلو مفید است؟ شایان ذکر است، به طور متوسط مدت زمان جرم گیری با ایرفلو بسیار کمتر از جرم گیری دندان است. و در مدت زمان کمتر نتیجه خیلی بهتری را ارائه خواهد کرد. علاوه بر این در جرم گیری با ایرفلو طوق دندان، حد فاصل دندان ها، پشت دندان و نقاطی که دسترسی به آنها سخت تر است پاکسازی شده و همزمان دندان ها پولیش شده و تا حد مناسبی سفید میشوند. و از آنجا که جرم گیری با فشار هوا انجام می شود، جریان هوا تا پنج میلی متر داخل حفره لثه نفوذ میکند. بدین ترتیب اثر پاکسازی عمیق تر و موثرتری خواهد داشت. و به عبارتی جرم گیری عمقی با استفاده از دستگاه ایرفلو حاصل میشود.
از آنجا که جرم گیری با ایرفلو بدون آسیب به دندان ها انجام شده و برخلاف روش های رایج بدون تماس با دندان و مواد شیمایی جرم گیری انجام میشود. نتها باعث کاهش حساسیت دندان ها بعد از جرمگیری میشود بلکه میزان جذب مواد معدنی توسط دندان های آسیب دیده را هم افزایش داده و خواص ضد باکترییایی هم دارد.علاوه بر این جرم گیری توسط ایرفلو بدون آسیب رساندن به پروتزها، ایمپلنت ها، روکش ها و بریج ها صورت میگیرد.

نحوه جرم گیری دندان:

جرم گیری دندان با لیزر چگونه است؟
جرم گیری و بروساژ دندان چیست؟
هنگامی که صحبت از جرم گیری و بروساژ میشود، افراد تصور دو درمان جداگانه را خواهند داشت و اغلب این سوال ایجاد میشود که فرق جرمگیری و بروساژ چیست؟ در واقع بروساژ یکی از موارد تکمیلی در فرایند جرم گیری دندان دندان میباشد، که طی این فرایند، دندانپزشکان با استفاده از یک وسیله چرخشی که برسی بر روی آن قرار دارد، یک خمیر مخصوص را به سطح دندان قرار میدهند و اقدام به بروساژ سطوح دندانی می کنند، این کار معمولا بعد از جرمگیری دندان و برای بوجود آوردن سطح صیقلی روی دندان و همچنین حذف رنگها و لکههایی که چسبندگی زیادی ندارند و سفید کردن نسبی دندان، استفاده می شود.
- چرا با جرم گیری و بروساژ دندان ها کامل سفید نمیشود؟
جرم گیری و بروساژ دندان اساسا یکی از درمان های دندان پزشکی است که برای از بین بردن جرم، پلاک ها و رسوبات ایجاد شده بر روی دندان طراحی شده است و شامل سفید کردن و تغیر رنگ اساسی در دندان نمیشود. بعد از جرم گیری و بروساژ دندان ها صاف، براق و تا حد کمی سفیدتر میشوند. از بین بردن لکه ها و تغیر رنگ عاج دندان نیاز به فرایند های شیمیایی و نفوذ به عاج ومینای دندان دارد که شامل درمان های زیبایی مانند بلچینگ و سایر شاخه های زیبایی است که به منظور تغیر رنگ دندان انجام میگیرند.
مراقبت های لازم پس از درمان جرمگیری
مراقبت های بعد از جرم گیری دندان:

آیا جرمگیری دندان درد دارد؟
آیا جرم گیری دندان را خراب میکند؟
در پاسخ به این سوال و اینکه آیا جرم گیری به مینای دندان آسیب میزند؟ باید گفت که جرم گیری به تعداد یک الی دو بار سال نه تنها باعث آسیب به مینای دندان و لقی در دندان بعد از جرم گیری نشده بلکه به سلامت دهان و دندان کمک میکند چرا که جرم گیری نکردن منظم دندانها باعث تشدید مشکلات دندانی میشود. در چنین شرایطی شما باید هزینه و زمان بیشتری را برای درمان های دندان پزشکی و یا درمان بیماری های لثه پریودنتال صرف کنید. از این رو همواره پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.
توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که، زمانی که جرمگیری دندان توسط یک متخصص دندان پزشکی ماهر و آموزش دیده انجام شود، بدون هیچگونه و درد و خطر است و به دندان ها آسیب نمی رساند. این روش شامل استفاده از ابزارهای تخصصی دندانپزشکی برای از بین بردن پلاک، جرم و لکه از سطوح دندان و در امتداد خط لثه است. با این حال، در برخی موارد، اگر جرم گیری به صورت تهاجمی یا توسط یک فرد بی تجربه انجام شود، ممکن است خطر آسیب به مینای دندان یا تحریک لثه وجود داشته باشد.
آیا جرمگیری دندان باعث لق شدن دندان میشود؟
یکی از شایعات دندان پزشکی که باعث ایجاد سویه و پرهیز از درمان جرم گیری دندان میگردد، لق شدن دندان بعد جرمگیری است. که از اساس اشتباه بوده چراکه جرمگیری به حفظ سلامت و ساختار دندان ها کمک میکند. و چیزی که باعث آسیب و لقی دندان است، جرم ایجاد شده بر روی دندان ها اطراف دندان هاست که فضای بین دندان ها و دندان و لثه را پر میکند. احساس لقی دندان ها بعد از جرمگیری به دلیل از بین رفتن جرم و پلاک ایجاد شده، است و موقتی بوده و این حس از بین میرود.
چرا بعد از جرم گیری دندان زرد می شود؟
مدت زمان جرم گیری:

جرم گیری در بارداری:
